logo.png (27 KB)

Úvod  » kuchyně  » kuchyňské linky

Kuchyňské linky


Funkční kuchyně

 

Kuchyně by měla být především plně funkční a poskytovat pohodlí při práci. Teprve pak lze "doladit" estetickou stránku. Z funkčního hlediska má zásadní význam uspořádání spodních a vysokých skříní. Naopak pro celkový estetický dojem je důležitá hlavně část, která se nachází ve výšce očí - tedy horní skříňky. Proto u návrhu začínáme spodními skříňkami a teprve pak pokračujeme horními.

Smiřte se s tím, že ne vše co se vám líbí v nejrůznějších prospektech a časopisech, se vejde do vaší kuchyně. Často omezený prostor neumožní občas ani to, aby vaše kuchyň splňovala všechny funkce, které od ní očekáváte. Proto platí, že v jednoduchosti je síla. Vyvarujte se příliš mnoha vodorovných linií (výškových skoků).

Dekorativní skříňky a prvky používejte v rozumné míře. Dekorace jsou jako koření. Špetka kuchyni obohatí, přemíra zkazí celý výsledný dojem.

 

 

kuchyne-funkcni.jpg (138 KB)

1. Hlavní centrum

Podstatné je správně umístit hlavní centra: skladovací (lednička) a přípravné, varné (varná deska) a mycí (dřez). Osoba připravující jídlo se pohybuje mezi těmito třemi body. Spojíme-li je, vznikne trojúhelník. Součet jednotlivých vzdáleností (obvod trojúhelníku) by neměl přesáhnout 6 m.

hlavni-centrum.jpg (234 KB)

2. Přípravné centrum

Přípravné centrum, neboli prostor na pracovní desce mezi mycím a varným centrem by měl mít šířku alespoň 80 až 120 cm. Vhodné je umístit zde zásuvkovou skříňku s kuchyňskými nástroji (noži, vařečkami apod.).

 

 

2-pripravne-centrum.jpg (194 KB)

3. Varná deska

Umístění varné desky nikdy nepatří až do rohu, ale vyžaduje vzdálenost min. 20 - 30 cm od konců a rohů pracovní desky. Varné centrum lze snížit. To vám umožní lepší přehled o nádobách na varné desce.

 

Jsou-li v rodině malé děti, bude však lepší, vybavíte-li sporák bezpečnostní "zábranou" v podobě kovové mřížky.

 

Plynovou varnou desku nestavte pod okno (průvan může zhasit oheň), varné centrum by nemělo být ani vedle dveří či na frekventovaném rohu kuchyňské sestavy.

 



4. Dřez

Umístění dřezu - vzdálenost by měla být stejně jako u sporáku minimálně 30 cm od konců pracovní desky. Lze jej zvýšit i více než na 100 cm (to uvítají především osoby většího vzrůstu).

 

Při výraznějším zvýšení mycího centra doporučujeme umístit myčku na podstavec.

 

Pokud to prostor dovolí, neváhejte pořídit si i v případě myčky dvoudřez.

 

 


 

5. Jídelní stůl

Jídelní stůl - pokud máte dostatek prostoru, neplánujte pouze místo pro rodinu, ale i pro hosty.

 

Počítejte s tím, že kulaté stoly jsou nejnáročnější na prostor.

 

5-jidelni-stul.jpg (177 KB)

6. Průchod

Průchod mezi jídelním stolem a pracovní deskou by měl být široký minimálně 90 cm, průchod mezi jídelním stolem se židlí a pracovní deskou alespoň 100 cm, u dřezu 110 cm, u varné desky nebo zásuvkové spodní skříně potřebujete 140 cm.

6-pruchod.jpg (148 KB)


Copyright © 2009 - 2024 ELEKTRO NOVÁK CB s.r.o. České Budějovice | Kuchyňské studio, kuchyně | www.elektronovak.cz